TRÄNA SCHACK

Schackregler För nybörjare Avancerat
Allmänt Traditionell schackundervisning Schackfrämjande

 

 

Denna kategori är inte så skarpt avgränsad från Schackteori. Om du inte hittar vad du söker här, kan det löna sig att gå dit.

SCHACKREGLER

Hemsidor som framförallt är riktade till turneringsorganisatörer och schackdomare, återfinns i kategorin Turneringar.

Chess Basics - Game-Colony har framställt denna enkla men slagkraftiga presentation av schackets regler.

Chessvariants har en sida med "The Rules of Chess", en sammanfattning av schackregler.

Die Schachregeln für Kinder - denna webbsida är tänkt för barn. Men vuxna kan också lära känna schackreglerna här. Språk: tyska.

FIDE:s blixtregler återfinns på U-schacks (Västmanlands läns ungdomskommitté av Mälardalens Schackförbund) hemsida. (Bruten länk)

FIDE:s schackregler på svenska i översättning av Ulf Norevall. (Bruten länk)

Grundlagen des Schachspiels - enkel sammanfattning av schackreglerna. Språk: tyska.

Jubilo från Colombia har en lättfattlig presentation av schackreglerna på spanska.

Nelostuote, Finlands största speltillverkare, förklarar schackreglerna på svenska.

Regle de jeu d´échecs - schackregler från den franska versionen av Wikipedia.

Schackregler - LudoTeKa förklarar schackreglerna på spanska, baskiska, engelska och franska.

FÖR NYBÖRJARE

Du kan hitta länkar till undervisningsprogram i sektionen Schackmjukvara.

50 Chess Games for Beginners - Douglas och Ian MacGregor, två schackentusiaster, far och son, har skapat denna guidade tur, som bygger på deras egna partier.

Academic Chess - Eric Hicks hoppade en gång i tiden av gymnasiet. I stället satsade han på en schackkarriär, vilken i sin tur ledde till att han senare återupptog sina studier. För att ”betala tillbaka” startade han 1994 Academic Chess, som sedan starten lärt 100000 grundskoleelever schack i Kalifornien och angränsande stater. Matnyttig hemsida.

Agrest schackskola avser att driva olika skolprojekt för att förstärka kopplingen mellan schack och skolarbete med start från tredje klass.

Ajedrez Escolar - en "alternativ plats för att för att spela och lära sig schack" med bas i Argentina. Det mesta av analyserna och artiklarna är speciellt anpassade till mycket unga spelare. Språk: spanska.

Apprende echecs - club d´échecs Figeaçois har en avdelning med schackets elementa, inklusive mattövningar. Språk: franska.

Apprendre jouer aux échecs - Berto Dichi, som också undervisat om schack i offentliga skolor i Paris, har sammanställt denna sida för nybörjare. Språk: franska.

Aprende ajedrez - mycket vacker och välgjord sida, som riktar sig till nybörjare, med webbaserade övningar och annat smått och gott. Språk: spanska.

Die Coaching-Kiste - en pedagogisk sida, som innehåller två underavdelningar om skolschack och schackträning, inklusive en “didaktisk färdplan”. Språk: tyska.

Dominick Blanchette från Quebec publicerar 11 schacklektioner på sin hemsida. När han började surfa på nätet, noterade han det fanns få franskspråkiga sidor, som vände sig till nybörjare och som dessutom innehöll lämpliga övningar. Språk: franska och engelska.

Chess Dominion, som utvecklats av Students for Think Quest, innehåller lite av varje, alltifrån en introduktion i schackspelets konst till korta spelarbiografier.

Chess Game Strategies - denna schacksida utgår från ett nybörjarperspektiv. Det finns en utförlig schackguide, schackordlista liksom en strategi- och taktiksektion för att förbättra ditt spel (mer än 500 videoklipp). Dessutom kan du spela mot ett schackprogram.

chessKIDS academy är en enkel och instruktiv schacksida för barn och nybörjare.

Chess Lessons - from Beginner to Master. Från nybörjare till mästare - en avdelning hos Logical Chess.

Chessys Schachschule ingår i ett flerårigt projekt, som Deutscher Schachjugend har initierat i syfte att främja schackspelet bland barn. För att detta ska lyckas krävs ett helhetsperspektiv.

Como ganar al ajedrez innehåller elva goda råd att hålla i minnet för att vinna i schack. Språk: spanska.

Curso básico de Ajedrez Master - grundkurs i schack. Språk: spanska.

Curso de Ajedrez - nivel iniciación - 20 korta lektioner med åtföljande övningar för nybörjare. Kursen har utarbetats av EDAMI och publiceras på hemsidan till Dos Hermanas Fritidsförvaltning. Dos Hermanas, som ligger nära Sevilla, Spanien, är också känt från turneringssammanhang.

Daniel Chess Web - en liten schackskola på nätet med öppningar, kommenterade partier, mattsättningar, fängslingar och så vidare. Språk: franska.

Das Mini-Schachlehrbuch des Deutschen Schachbundes - mycket välgjord lärobok för nybörjare på nätet. Nette Leute spielen Schach! Trevliga människor spelar schack!

De Stappenmethode är en metod i sex etapper för att lära barn att spela schack. Kursen används av det nederländska schackförbundet och av många klubbar och skolor i Holland. Böckerna om "de stappenmethode" finns tillgängliga på holländska, engelska, tyska och franska.

Die Schachschule - Peter Thomas har utarbetat ett läromedel, "Die Schachschule“, som också används officiellt av det schweiziska schackföbundet. Han har byggt upp en webbsida kring boken, från vilken man till exempel kan hämta ner diagram från boken. Språk: tyska.

Échec et Mat! vänder sig till nioåringar och äldre, till dem som inte alls kan schackreglerna eller vill repetera dem. Språk: franska.

El Ajedrez - enkel introduktion till schack på spanska.

El Ajedrez - ytterligare en sympatisk introduktion på spanska till schackets mysterier.

El Ajedrez es así - Antonio de la Flor har skapat denna sida, som framför allt vänder sig till nybörjare. Språk: spanska.

El Caballito de Palermo - argentinsk schackverkstad som framförallt riktar sig till barn. Språk: spanska.

ExpertChessStrategies.com - Norbert Thomas sköter denna sida, som innehåller många goda råd, särskilt för nybörjare.

First Mate - Chris Laurie är grundskollärare och schackinstruktör i västra Kanada. Sidan bygger vidare på hans undersökningar, lektionsanteckningar och "minipartier".

GambiChess är en schacksida för de små mästarna, där den sympatiske Gambi visar dem vägen till de 64 rutornas underbara värld, och där de kan lära känna schackets historia, anekdoter, legender, berättelser och framför allt lära sig spela schack. Språk: spanska.

JesWeb - en fransk spelportal, som också pläderar för schackspelet.

JGBWeb Ajedrez - Jordi Gonzáles Boada informerar om schackspelets grunder. Språk: spanska.

Kid Chess - gratis webbplats, som erbjuder grundläggande schackundervisning liksom att man lösa schackproblem och spela standardschack och andra varianter. Enskilda kan få information om Chess Place Thursday night chess club, som ligger i Marietta, Georgia, USA, sommarläger, turneringar och program efter skoltid.

Kinderschach.eu skapades framför allt för att motivera barn och ungdomar att spela schack. Språk: tyska.

Learnthat har en enkel introduktion till schack. "En person kan lära sig schackreglerna på mindre än en timme men inte behärska spelet under en livstid."

Learn to play chess! - ICC lär ut schackets elementa.

Learn to Play Chess är en interaktiv e-bok, som utges av ChessCorner. Pris 10 dollar.

L´Échiquier Descartois har bland annat material, som riktar sig till nybörjare. Språk: franska.

L´école d´échecs innehåller grundläggande material och enkla övningar. Språk: franska.

Le jeu d´échecs innehåller schackhistoria, regler och information om schackpjäsernas gångart. Språk: franska.

Alex Miller´s Chess Basics - en enkel introduktion till schack.

Mokrane.com har en välgjord sida - med animationer - om schack för nybörjare. Språk: franska.

Online Schach Hilfe - FlyorDie har en enkel presentation av schackregler, schacknotation och så vidare på tyska.

Ove P´s hemsida har samlat de grundläggande reglerna för nybörjaren samt ett antal tips för att förbättra spelet.

PawnsMaster.com - sidans syfte är att inpränta grunderna i schackspelets konst hos fullständiga nybörjare eller mer tillfälliga spelare. Språk: franska.

Peque Jaque - Club Ajedrez Horquilla har en träningssida avsedd för nybörjare i åldern 4 -7 år. Nybörjare lär sig förmodligen snart att slå schackprogrammet. Språk: spanska.

Predator at the Chess Board (Rovdjuret vid schackbordet) - i princip är detta en online lärobok i schack. Författaren, Ward Farnsworth, menar att "denna sida strävar efter att vara den mest detaljerade och systematiska genomgången av grundläggande schacktaktik som hittills har publicerats."

Règles du jeu d'échecs - denna sida tillägnas schackspelet i alla dess former (teori, instruktion, konst och spel på nätet) och vänder sig till såväl den upplyste amatörspelaren som gröngölingar i schack. Webmastern inbjuder också besökare att upptäcka olika strategispel, mindre kända och mer exotiska än schack. Det gäller bland annat Dobutsu Shogi, Bagh-Chal och Xou Dou Qi. Språk: franska.

Scacchi - en liten schackmanual att använda för dem som är förtjusta i det nobla spelet eller vill lära känna det. Språk: italienska.

SchachCast är en podcast om schack. Målgruppen är primärt nybörjare, som i första hand erbjuds en introduktionskurs. Podcasten strömmas i realtid och lyssnare kan delta i chatten vid sändning. Språk: tyska.

SchachFuchs riktar sig till barn och ungdomar, som vill lära sig spela schack. Sidan innehåller en hel del träningsmaterial. Språk: tyska.

Schach für Anfänger av Alexander Fischer, som önskar göra nybörjare närmare förtrogna med schackspelet. Det finns också en animerad och röstkommenterad version. Språk: tyska.

Schachhilfe.de är en portal, som i första hand vänder sig till nybörjare i schack. Man hittar här all nödvändig information för de första partierna, både vad beträffar material och schackregler. Språk: tyska.

Schach in zehn Lektionen av Erhard Frolik. Tio lätta lektioner med animationer. Välgjord presentation. Språk: tyska.

Schach lernen - en systematisk introduktion till schackspelet av Stefan Gernhardt. Språk: tyska.

Schachmeister – schackträning för nybörjare genom texter och videofilmer. Nya lektioner, som ska hjälpa schacknybörjaren att förbättra sitt spel liksom lära sig hur man lär sig schack på riktigt, publiceras nästan varje vecka. Språk: tyska.

Schackonline var från början en sajt, som lärde ut schackets grunder, men som dessutom har utvecklats till en spelplats - den första svenska - för korrespondensschack.

Schackservice har skapats av Torbjörn Björklund. För nybörjare i schack.

Schaken - enkel, animerad schackintroduktion. Språk: holländska.

So you wanna learn how to play chess - välgjord introduktion till hur man spelar schack.

Hans-Jürgen Stoffels lär ut grunderna i schack för barn. Mycket elementärt. Språk: tyska.

Susning.nu - ett slags webbaserat uppslagsverk, har ett kapitel om schacket och dess grunder.

Test Your Chess riktar sig speciellt till barn, som vill lära sig spela bättre schack. Många av de partier som analyseras, har spelats av barn.

The U.S Chess Center lär barn spela schack.

Training mit Hans Rätsch - ett antal lektioner riktade till nybörjare. Språk: tyska.

Trainingscentrum van Schaakvereniging Spijkenisse går igenom schackreglerna, behandlar taktik och öppningar liksom effektiva träningsmetoder. Språk: nederländska.

Tutorial de ajedrez - en enkel introduktion till schackspelets konst. Språk: spanska.

Universechecs innehåller schackregler och övningar för både nybörjare och för dem som vill förbättra sitt spel. Språk: franska.

Webechechs - mycket välgjord fransk sida, som behandlar schackets grunder.

XavEchecs - en enkel och sympatisk introduktion till schackspelet med regler, partier, spelarbiografier och schackhistoria. Språk: franska.

Upp! Startsida!

AVANCERAT

123Chess - Marcus Schmücker (2212), som spelar för vid första bordet i Königsspringer Iserlohn, erbjuder personlig schackträning online eller på plats. Språk: tyska.

Jacob Aagard, dansk internationell mästare, har arbetat med schackträning i tolv år. Genomtänkt hemsida. Språk: engelska.

Boris Alterman, stormästare bördig från Ukraina, ger privata schacklektioner. Sidan innehåller en del smakprov på hans lektioner. Språk: engelska.

Peter Bereolos analyserar sina partier mot stormästare och drar sig inte heller för att analysera förlustpartierna.

John Cappon har konstruerat denna sida för dem som vill förbättra sitt schackkunnande. Han är professionell schackutbildare och dessutom duktig spelare med en rating på 2100 - 2200. Språk: Franska.

Chess Academy drivs av Igor Khmelnitsky, internationell mästare.

ChessAid.com undervisar i schack och leds av stormästare och internationella mästare från Polen, Ukraina och Georgien. Betaltjänst.

Chess Area drivs av fem framstående rumänska schackspelare och undervisningen riktar sig till spelare på alla nivåer. Undervisningsspråk rumänska, engelska och ungerska.

Chess Champion School leds av IM Melikset Khachiyan, bördig från Azerbadjan, men som emigrerade till USA 2001. Skolan ligger i Kalifornien. Khachiyan har tränat flera kända schackspelare, sedermera stormästare.

Chess Clinic - IM Rashid Ziatdinov, som bedriver denna schackträning, kan också utmanas på ICC. Hans sida innehåller också träningsmaterial och pedagogiska artiklar.

ChessCoach - Don Steers bedriver schackundervisning via ICC. Arvodet är $20.00 per timme.

Chessline.net - stormästaren Roland Schmaltz och internationelle mästaren Roman Vidonyak utlovar prisvärd schackträning med träningsmaterial från den ryska schackskolan. Språk: tyska.

Chess school Shirov online - stormästaren Alexei Shirov har slagit sig ihop med stormästaren Alfonso Romeo och Javier Sans, internationell mästare och universitetslärare, och startat en online schackskola. Schackundervisningen är interaktiv. Sidan kommer också att fungera som Shirovs personliga hemsida och följa hans liv och fortsatta karriär. Språk: spanska och engelska.

Chessolutions - "lär dig att bli en mästare i schack" enligt reklamen. Gratis medlemsskap och lektioner.

Chess Tao - den ukrainske stormästaren Valeriy Aveskulov menar att framgång i schack – utom för ett fåtal genier – till 10 procent är resultat av skicklighet och till 90 procent av svett och möda. Han menar också att det är viktigt att analysera sina egna partier och att schackprogram aldrig kan förklara varför ett drag är felaktigt. Språk: engelska.

ChessTrainer™ är en grupp indiska schacktränare, som bedriver undervisning både i skolor och via internet. Språk:engelska.

Chesswise är en kommersiell undervisningssajt, som drivs av stormästarna Maurice Ashley och Michael Rohde.

Svetoslav Dorobanov, FIDE-mästare, ursprungligen från Bulgarien, men nu bosatt i USA, är i första hand intresserad av långvarig undervisning till spelare som satsar seriöst på att förbättra sitt spel.

Easychess.com, där Babakuli Annakov, rysk stormästare, erbjuder en schackkurs via e-mail liksom att man kan skicka in sina partier och få dem analyserade.

Echecs-mag.com är en nättidning, som framför allt riktar sig till klubbspelare med en ELO på runt 1900 med sina analyser. Språk: franska.

Entrenador de ajedrez - Louis Fernando Siles, FIDE-mästare från Andalusien i Spanien, har t.o.m. tränat det spanska schacklandslaget. Han har också varit redaktör för en schacktidskrift och inblandad i flera schacksidor på nätet. Språk: spanska.

Euwe´s Chess Academy, eller Chess Trainer, belägen i Indien, bedriver också undervisning via e-mail.

Five-Move Analysis Method av Michael Greengard, "Mig", som skriver både för The Week in Chess och ChessBase, eller om konsten att lära sig från sina förluster.

Rodolfo Garbarino (2387), internationell mästare från Argentina, bedriver schackundervisning för grupper eller individuellt. Sidan innehåller också uppgifter om hans spelarkarriär. Språk: spanska.

Viktor Gavrikov, litauisk stormästare, som erbjuder schacklektioner på engelska via bl.a. playchess.coms server.

GM Boris Alterman Chess Lessons - Boris Alterman föddes i Ukraina, men är numera bosatt i Israel. Han har bl.a. skrivit "The Alterman Gambit Guide".

GM Laboratory - olika ryska stormästare, exempelvis Konstantin Sakaev, Sergey Ivanov m.fl. analyserar egna partier.

GM Matthias Wahls Schachseminar - Matthias Wahls, stormästare från Hamburg, bedriver schackundervisning både via veckoslutsseminarier och via Schach.de (Playchess.com), Europas största schackserver.

Grandcoach.com leds av Vladimir Grabinsky, schacktränare från Ukraina. Nio av hans elever har erövrat stormästartiteln och 2009 förärade FIDE honom titeln FIDE Senior Trainer. Språk: ryska och engelska.

Grandmasters´s Club, som leds av fyra ukrainska stormästare, kan ge individualiserad schackundervisning. Språk: engelska.

Grand Master Chess School är en schackskola, som verkligen drivs av stormästare i S:t Petersburg. En spelare med en rating på över 2500 är per definition en bättre lärare än en spelare med 2200, enligt deras uppfattning.

Grandmastercorner - Webmaster är en amerikansk schackspelare vid namn Rafal Furdzik och dessutom är stormästarna Jaan Ehlvest och Alex Wojtkiewics knutna till denna sida. Analyser och undervisning erbjuds. Det finns också ett stort antal partier att spela upp i en Javaläsare.

Timothy Hanke - en amerikan beskriver sitt pågående program för att bli mästare.

Dan Heisman, nationell mästare i USA, schackinstruktör på heltid, ger bland annat schacklektioner via ICC.

Improveyourchess.com leds av ett antal brittiska stormästare och internationella mästare med Tony Kosten i spetsen. Kommersiell sida för schackträning som strävar efter att tillhandahålla service ”som inte står någon annan efter”.

Improving tips diskuterar olika metoder att förbättra ens spel.

Intensive Chess Lessons - tre rumänska schackspelare, Floresco Codrut (IM), Raul Neagos och Tudor Osianu, har startat denna webbaserade schackundervisning. De har även erfarenhet av direktundervisning på lokal nivå. Betaltjänst. Språk: engelska.

Igor Ivanov, internationell mästare, erbjuder schackundervisning för den seriöse spelaren. Ursprungligen ryss, hoppade 1979 av till väst, numera delvis pensionerad och bosatt i Utah, USA. Språk:engelska.

Les Echecs en noir et blanc är den franske stormästaren Andrei Sokolevs hemsida. Sokolev, som också är tränare för det franska schackförbundet, leder en schackskola som bedriver undervisning per korrespondans. Dessutom finns massor av kommenterade partier och kombinationsövningar på sidan.

Guillame Lestrelin, lärare och schacktränare, lägger varje vecka ut ett nytt kommenterat och lärorikt parti på nätet i form av ett videoklipp. Han uppmanar besökare att titta in och glädjas åt offer, fängslingar, dragtvång och hänsynslösa attacker! Språk: franska.

mjae.com vänder sig speciellt till spelare med en ELO-rating på 1400 till 1900 och som vill förbättra sitt spel genom att studera hundratalet kommenterade partier som finns på sidan. Språk: franska.

Morrachini Echecs Institut - jag tillåter mig en fri översättning av hans egen presentation: en “husets tränare” med de senaste mediaverktygen? Det är möjligt! Denna sida erbjuder er schackkurser à la carte, pedagogiska partier, videoinspelningar, analyser, möjlighet att skaffa er en personlig öppningsrepertoar... Med Fabrice Moracchini, FIDE-mästare och tränare hos Frankrikes Schackförbund, med 25 års praktik… Trevligt besök! Språk: franska.

My system of inquires in chess, de frågor som man bör ställa sig, när man spelar schack, av Stuart the Maniac. Han presenterar en icke helt fullständig lista på sådana frågor, använd den och kanske upplever du att din rating skjuter i höjden.

Radechess - Rade Milanovic, IM bördig från Bosnien, utvandrade till U.S.A. 1998, och tränar nu det framgångsrika schacklaget vid University of Texas i Dallas. Han ger också lektioner till enskilda och grupper.

Sam Palatnik (2438), stormästare från Odessa, Ukraina, men är numera bosatt i USA. Han är bland annat utbildad ingenjör, har tjänstgjort som professor i schackteori och coachat många schacklag, både i f.d. Sovjetunionen, Ukraina och USA. Språk: engelska.

Playing To Win With "Your" Defense - Randy Bauer menar att man skall göra sig förtrogen med ett försvarssystem och med detta som utgångspunkt utveckla sitt schackkunnande.

schachmaterialen.de - Christoph Wiesnewski, (2409), född 1980, lärde sig schackreglerna som treåring. Han ställer sitt schackliga vetande, som bygger på en framgångsrik spelarkarriär och tränarerfarenhet, till allmänhetens förfogande. Språk: tyska.

Schachtraining mit IM Jaroslaw Srokowski - Jaroslaw Srokowski, diplomerad schacktränare, har sammanställt 25 lektioner, som antingen kan spelas upp direkt, eller laddas ner. Språk: tyska.

Ken Smith´s Chess Improvement Course innehåller många goda råd om hur man blir en bättre schackspelare, bland annat detta: "För att bli en vinnare i schack, så måste du först bli en förlorare mot starkare spelare." Länken går numera till Chess Digest Inc., som har en sektion "Chess improvement" som är under konstruktion.

Study-Chess - Vladimir Belov (2641), född 1984, blev stormästare 2004. Han är också utbildad schacktränare och har fr.a. tränat kvinnliga schackspelare i Ryssland och Georgien. Språk: ryska och engelska.

The Basics of Chess med schackets regler och övningar för både den genomsnittlige och avancerade spelaren.

The game - stormästare Viktor Moskalenko ger råd om hur du kan förbättra ditt spel. Sidan är knuten till "Flanc de Rei" - språk: engelska och spanska.

Tigerchess heter stormästare Nigel Davies sida, som innehåller artiklar, schackproblem och detaljer om hans distansundervisning.

Totalchess är stormästare Gabriel Schwartzmans schackskola, som är knuten till Caissa´s Web, på nätet. Avgiften är c:a 10 dollar i månaden.

Wolffchess.com - schackundervisning för 20 $ per år av stormästare Patrik Wolff, två gånger USA-mästare.

www.schachtraining.at med Egon Brestian, internationell mästare från Österrike, erbjuder alltifrån schackundervisning till simultanmatcher mot betalning. Språk: tyska.

Upp!Startsida!

ALLMÄNT

7Chess.com ska hjälpa en att bli bättre i schack. Sidan innehåller också partianalyser, stormästarporträtt och en schackordlista. Språk: spanska.

64 Casillas.com - för daglig schackträning. Ett parti och ett problem publiceras varje dag. Språk: spanska.

100 % Echecs - Florent Diedlers sida riktar sig både till både nybörjare och mer avancerade spelare och innehåller ”allt som rör schack, regler, tips om hur man blir ett proffs…” Språk: franska.

101 ChessTips.com kommer att innehålla 101 schacktips i form av korta artiklar.

365 Chess Lessons - bra idé, men jag är inte säker på att alla länkar fungerar.

Ace chess openings använder sig enligt webmastern Nick Cummings av en revolutionär metod för att lära klubbspelaren att bli en vinnare. Det krävs naturligtvis också att man tränar, analyserar sina partier och förbereder sig mentalt. Öppningsgenomgångarna inkluderar den praktiskt taget okända Gibbens-Weidenhagengambiten.

Ajedrez21 har ett antal schacklektioner i HTML- eller Chessbase-format att ladda ner. Språk: spanska.

Ajedrez 32 - blogg, där man kan hitta allt som rör schack, från öppningar och försvar till övningar och schackproblem. Språk: spanska.

Ajedrez Alex - denna blogg har skapats av en som älskar schackvärlden. På bloggen finns många artiklar om öppningsstudier, ställningsanalys, övningar, teori och kuriosa. Språk: spanska.

Ajedrez Educativo - argentinsk sida, som innehåller en massa pedagogiskt material om schack.

Ajedrez Hoys schackskola, som leds av Guillermo Llanos, har som syfte att ge en individualiserad undervisning, med en skräddarsydd kursplan. Språk: spanska, engelska och portugisiska.

Ajedrez Master är en schackkurs på nätet i tre nivåer, en grundläggande, en medelsvår och en avancerad. Språk: spanska.

Ajedrez por William Yànes kommer att innehålla 24 schacklektioner, som ursprungligen skrevs 1984 – 1985, av Garry Kasparov. Språk: spanska.

Ajedrez Real är en schackakademi, som sköts av IM Daniela Barrìa Zuñiga och WIM Giovana Arbunic från Chile. De erbjuder också en gratis schacklektion utan vidare förpliktelser. Språk: spanska.

Ajedrez social en Mexico är en webbplats som tillägnas schackträning och –undervisning med nyheter och videoinspelningar.

Andrew Martin Chess Academy erbjuder schackträningstips online, annoterade partier och andra tjänster. Staben består, förutom Andrew Martin, av kända schackspelare som stormästarna Glenn Fear, Nigel Davies och stormästarinnan Yelena Dembo.

Remy Artinyans blogg innehåller inte så mycket material i uppbyggnadsfasen, men kommer så småningom att bli full med saker för spelare och tränare: studier, partier och allt som kan förbättra ens spel. Språk: franska.

Alexander Bangiev, internationell mästare, har utvecklat en ny undervisningsmetod, som han kallar "Fältstrategin" (Der Felderstrategie) och som också kan praktiseras via Internet. Han är också verksam för ChessBase. Språk: tyska.

Nick Bego, kanadensisk schackspelare, bördig från Grekland, ger billiga schacklektioner.

Cristophe Bernard, internationell mästare, har en sida, som bland annat innehåller 500 övningar. Språk: franska.

Biblioteca de ajedrez - syftet med denna blogg är att understödja studiet av denna vackra sport. Bloggen innehåller presentation av både schackböcker och digitaliserat studiematerial. Språk: spanska.

Big Dummy Chess innehåller taktiska övningar för att hjälpa en att reducera ens blundrar, i samtliga fall med utgångspunkt från webmasterns egna partier.

Black & White - ein Schachkurs med schackregler, öppningar, kombinationer och slutspel med mera. Sidan är inte helt färdigställd ännu, men verkar lovande. Språk: tyska.

Cavalier bleu (Den blå springaren) vänder sig till både nybörjare och etablerade spelare med de nödvändiga verktygen för framgång i schackspelandet: nyheter, övningar, gratis kurser, partier, lästips och annan information. Språk: franska.

Checkmate verkar vara under konstruktion, eftersom innehållet är magert.

Chess99 - webbmastern är internationell mästare och sedan många år schacktränare. Han vill dela med sig av goda råd, retar upp sig på dåliga schacktränare, orealistiska studenter och överskattade schackböcker. En schackkalender är också knuten till sidan.

Chessaid drivs av Marcin Kaminski, Pawel Blehm, båda stormästare och John Lawson. Chessaid erbjuder olika slags schackkurser. Dessutom finns det försäljning och ett diskussionsforum.

Chess and Poker - James Yates har utvecklat en serie strategiguider för blixtschack, som ”för spelteorin framåt i denna spännande schackvariant”.

Chessaspirants.com - drivs av den indiske FIDE-mästaren Arun Pandit. Språk: engelska.

Chessbug - sidan för schackälskare och för dem som önskar fördjupa sin förståelse av spelet. Sidan innehåller material om öppningar, mitt- och slutspel samt bokrecensioner.

Chess-coach. com ”rekommenderar mycket gärna böcker, utrustning och mjukvara”. Stormästare Gadir Guseinov och FIDE-mästare Dragan Stamenkovic ger också schacklektioner. Språk: Engelska.

ChessCoach.de – på Stefan Knappes hemsida kan man hitta en hel del material om schackträning, taktik, slutspel, öppningar och nyheter. Dessutom kan man ladda ner hans program "ChessCoach" för Palm och i framtiden även för Pocket PC. Språk: tyska.

Chess Country.com är en webbsida, som vänder sig till alla schackspelare som vill förbättra sitt spel, diskutera nyheter och information med andra schackspelare och rent allmänt delta i online-schackvärlden.

Chess Doctor med både gratis- och betaltjänster.

Chessendgames - spela interaktiva schackslutspel mot ett dataprogram.

Chessguru.net - steg-för-stegartiklar för nybörjare och genomsnittliga spelare. ”Lär dig intressanta saker om schack, som kommer att hjälpa dig att vinna dina partier. Lär dig taktiska knep och hur du ska spela i öppningen, mitt- och slutspelet.”

Chess is fun innehåller både grundläggande information och mer avancerade råd av Jon Edwards.

Chess Killer Tips tillhandahålls av Alexandra Kosteniuk. Schackproblem kan laddas ner via poddsändningar. September 2007 låg Chess Killer Tips tvåa på Podcast Alleys rankinglista.

ChessLecture.com är ett nätbaserat bibliotek med schackvideoinspelningar. En ny sådan erbjuds varje vardag – medlemsavgiften är $12.95 i månaden.

ChessLectures.com - IM Vojislav Milanovic erbjuder lektioner via Skype. Han kan kontaktas via ICC, Playchess och WCL.

ChessNinja.com - "eftersom förlora suger". Mig Greengard har skapat denna "lättsmälta" sida i samarbete med ChessBase och London Chess Centre. Under konstruktion när detta skrives.

Chess Odyssey - att lära sig schack är en lång, äventyrlig färd för de flesta av oss. Färdighet i schack utvecklas inte över en natt: det är ett krävande och ofta frustrerande spel. Välgjord webbsida från Portland, USA.

ChessProfessor - Matthieu Bissieres är licenserad schacktränare sedan 1989. Med denna sida hoppas han kunna ge surfarna några hjälpmedel för att förbättra sig i det ädla schackspelet. Språk: franska.

Chess-Tours.com organiserar resor till St. Petersburg Chess School, som drivs av Alexander Khalifman.

Chess training, som sköts av IM Volodia Vaisman, bosatt i Frankrike men ursprungligen från Rumänien, erbjuder schackträning enligt en ny metodik på nätet. Språk: franska.

Chess training online - här kan man hitta lektioner om schacktaktik, lektioner, tusentals kombinationer, en del schackhistoria och partier från alla världsmästerskap. Språk: Engelska, tyska och ryska.

Chess Training School, som sköts av FM Charles Galofre, erbjuder schackundervisning på nätet. Han tycks ha diger erfarenhet från att producera schackvideor. Dessutom innehåller sidan många recensioner av schackböcker.

Chess Tutorials - detta är en hjälpsida, som sorterar det omfattande (och osorterade?) materialet på Exeter Chess Clubs välkända hemsida.

Chess-Videos.com – titta på gratis videoinspelningar av schackträning eller gå med i någon diskussionsgrupp och skicka/diskutera dina egna partier.

Chess Visualisation Training - den som söker information om blindschack, kommer, enligt webmastern, snart att finna att ett av de viktigaste framstegen i dennes schackliv består i att bemästra konsten att visualisera (det vill säga se schackbrädet i huvudet). Många webbaserade övningar.

ChessZone - en virtuell schackskola, som erbjuder kommenterade partier från de senaste turneringarna, digitala schackböcker, schackprogram och ett nyhetsbrev med bland annat schackövningar. Språk: ryska och engelska.

Clases de Ajedrez - Diego Mussanti, FIDE-mästare från Argentina, erbjuder schacklektioner för spelare på alla nivåer, alltifrån nybörjare till avancerade spelare. Betalsajt. Språk: spanska och engelska.

Clases de ajedrez y Estrategias de ajedrez drivs av IM Fermín González. Du kan förbättra ditt spel systematiskt på detta sätt via nätet. Enligt egen uppgift har hans undervisning numera blivit mycket populär, inte enbart via denna sida och i direkt kontakt med honom, utan också via Facebook och Canal de videos de ajedrez de Youtube. Språk: spanska.

Cox Chess Corner innehåller ett fullständigt träningsprogram, som riktar sig till både klubb- och turneringsspelaren.

Das große Schachtraining - Taktikaufgaben per Email - här kan man få gratis, lärorika taktiska uppgifter via e-post varje vecka. Taktikuppgifterna sparas i en liten ChessBase databas. Denna databas kan öppnas av vilket som helst schackprogram, som understödjer ChessBaseformatet. De som spelar korrschack på Freechess.de kan också abonnera på taktikuppgifterna Man kan också försöka lösa uppgifterna på Freechess-servern i konkurrens med andra spelare. Språk: tyska.

DeanOfChess.Com - Dean Ippolito, internationell mästare, har bedrivit schackundervisning i USA sedan 1988. En av hans mest framgångsrika adepter är femårige Eric Liao, men han tränar också åttiofyraåringar.

Echecs31 innehåller material om – och länkar till – schackträning. Språk: franska.

ÉchecsPass - ur presentationen: ”Schackspelet, erkänt som sport idag, är ett fantastiskt uttrycksmedel och fritidsnöje. Syftet med denna sida är att få dig att upptäcka allt detta och, för andra, att utvecklas som spelare (fri översättning).” Språk: franska.

Ecole d´Echecs et D´Informatique des Remparts
- schackskola på Tahiti i Söderhavet. Snygg sida. Språk: Franska.

Ecole de jeu échecs toulousaine tillhandahåller internetkurser i schack för nybörjare och klubbspelare. Språk: franska.

EDAMI (La Escuela de Ajedrez de Miquel Illescas) - en spansk schackskola baserad i Barcelona.

En passant, en hemsida, som försöker ta ett övergripande grepp på schacket och dess principer och som även innehåller en praktisk genomgång av öppningar och slutspel. Problem med länken.

Escuela de Ajedrez är också en spansk schackskola på nätet, vilken jag inte undersökt närmare.

Etud Schackskola i Moskva finns även på internet. Innehållsrik webbplats. Språk: ryska.

Exeter Chess Club Coaching Page, en sida för folk som vill lära sig eller lära ut schack, ger ett gediget intryck. Sidan har också en värdefull länksamling. Börja här!

Expert-Chess-Strategies.com hävdar att varhelst du befinner dig på denna planet, i Kina, Amerika, Ryssland, Europa, Asien eller Afrika, kan du lära dig schack på denna webbplats. Även i den djupaste djungel eller i Antarktis.

FIDE:s tränarkommission rekommenderar dessa schackböcker på engelska, ryska, spanska och tyska.

Finite Chess vänder sig till dem, som älskar schack men som inte riktigt har tid för att studera spelet, och också till dem som just har öppnat schackböckerna. Sidan presenterar en övergripande handledning, utvalda nyckelprinciper och en praktisk genomgång av öppningar och slutspel.

Frankfurt Chess Tigers Schach-Förderverein 1999 e.V. är i färd med att bygga upp ett schackuniversitet online. Träningsprogram och lektioner för spelare på alla nivåer, inklusive för dem som vill spela Fischer Random Chess (här kallat Schach960), kommer successivt att läggas ut. Språk: tyska.

Free Chess Strategies Videos har utvecklats av Chad Kimbell, internationell mästare med en rating på 2470.

Für Schachlehrende är en sida för schackinstruktörer, som vill samarbeta vad gäller schackundervisning. Registrering nödvändig. Språk: tyska.

Yevgen Grinis har en schackskola på nätet, som riktar sig till schackvänner med skiftande spelstyrka och som vill förbättra sitt spel. Språk: Tyska.

Grundlagen der Schachstrategie - en elektronisk schackbok, som kräver en viss förtrogenhet med schackvokabulären och som därför riktar sig till den avancerade amatörspelaren, av Rolf Menck. Språk: tyska.

Norbert Heymann ägnar sig numera åt schackjournalistik på heltid. Han har skrivit mer än 500 artiklar, författat 46 schackböcker och – broschyrer och har en schackspalt i veckotidningen ”Prisma” med en upplaga på 4, 5 miljoner. Språk: tyska.

HowTo-PlayChess.com lovar att författarens system är det enklaste, snabbaste och effektivaste sättet att bli en skicklig schackspelare. Det gäller bland annat att förutse motståndarens drag i förväg.

IchessU - här kan man både lära sig schack från grunden och spela mot kvalificerade schacktränare. IchessU Ltd. är enligt egen utsago en av de bästa webbsidor som erbjuder schacklektioner av en grupp schacktränare.

InfoRaptor.com har en avdelning, där mästarpartier kommenteras i form av schackvideor.

International Chess University är enligt presentationen världens första internationella schackuniversitet (med flera regionala kontor) och använder audiovisuella hjälpmedel på nätet.

Jussopow Schachakademie - Artur Jussopow, född 1960, har spelat för både det sovjetiska och tyska schacklandslaget. Schackakademin erbjuder inte bara schackträning utan utger också schackböcker.

Knightmove.net är en privat skött schacksida, som vänder sig till schackentusiaster, framförallt nybörjare och klubbspelare, i hela världen. Den innehåller bland annat undervisningsmaterial, schackpuzzel, schackhistoria, schacknyheter, nerladdningar, kommenterade partier och en länksamling.

L´Académie des Echecs vänder sig till alla som vill förbättra sitt schackspel. Sidan verkar inte vara helt färdigställd ännu. Joel Laurelle, licenserad tränare, ger dock direkt schackundervisning. Dessutom finns spelarbiografier, en spelöppningsförteckning med många partier att spela upp för att illustrera varje öppning. Språk: franska.

Le Jeu d´echecs expliqué (Schackspelet förklarat) - en mycket instruktiv sida om allt som gäller schack. Speciell ordlistan, som innehåller 456 sökord, rekommenderas. Språk: franska.

Le jeu d´échecs facile med gratiskurser för både nybörjare och mer avancerade spelare. Många partianalyser. Språk: franska.

Le mieux d´Emmanuel Neiman innehåller övningar och schackproblem. Speciellt ”De fem löparna” är ett roligt problem. Språk: franska.

Le petit joueur (Den lille spelaren) – en sida för de små spelarna av en liten spelare. Men schackstudierna visar att den lille spelaren inte är så liten, åtminstone inte intellektuellt. Språk: franska.

Le secret de la pensée échiquéenne - Michel Barré, som skriver för Revue Échecs och Quebecs schackförbund, har skapat denna sida för att hjälpa spelare att snabbt bli förtrogna med det schackliga tänkandet. Språk: franska.

Lupu Chess Club, som drivs av Serge Lupu, innehåller en schackkurs, kommenterade partier, taktiktestare med mera. Språk: franska.

Läroplan i schack att användas på högstadiet och gymnasiet, som utarbetats av en skolmyndighet på Kanarieöarna. Språk: spanska.

Manuel des Echecs - denna schackhandbok med 40 lektioner i PDF-format har utarbetats av Jean-Christian Galli och sprids av det korsikanska schackförbundet. Språk: franska och lite korsikanska.

Mark Lowery´s Exiting World of Chess innehåller dels en schackkurs, som riktar sig till både nybörjare och mer avancerade spelare, och dels en artikel om schackets ursprung.

MrJon - sidan har skapats i syfte att förbättra våra kunskaper i ”detta ädla spel”. Registrering nödvändig. Språk: franska.

Pascal´s Schaaktrainingspagina - Pascal Loosekot har sammanställt ett antal partianalyser, slutspels- och mattövningar. Språk: holländska.

Planet Chess innehåller schackinstruktioner, artiklar, öppningsförteckning och –teori, kommenterade partier, planeringssektion med mera.

Prime Support and Services erbjuder schackträning, speciellt för spelare med en rating på 1200 – 2100 ELO.

Professorchess - Jim Mitz från Oregon, USA, har skapat sin sida för understödja schackundervisning. Hundratals sidor kan laddas ner gratis.

Progresser aux echecs - Xavier Bédouin, internationell mästare och licenserad tränare, erbjuder skräddarsydda kurser på nätet. Språk: franska.

Progressez aux Echecs avec Krzysztof Pytel, internationell mästare och erfaren tränare, kan erbjuda schackundervisning på franska, polska, engelska och spanska.

R.K.Choksi School of Chess, grundad 2003, är den första schackskolan i Gujarat, Indien. Den vänder sig till skolelever, barn och vuxna som vill utveckla sina intellekt genom schack.

Tom Rowan´s Chess Notes, som vidarebefordrar en hel del av sina anteckningar om tekniker och resurser, som han anser vara användbara för att förbättra ens spel.

Satranç Okulu (Schackskola) - schacklektioner, analyser, problem och turkiska schacknyheter. Språk: turkiska.

 

Schach - denna sida av Stefan K. Baur, som innehåller schackregler, mattsättningar, öppningsteori etc., finns faktiskt i tre olika utföranden från 2004, respektive 2005 och 2006. Språk: tyska.

Schach-AG der Herder-Oberschule Berlin-Charlottenburg är en ”schackarbetsgemenskap” på en högstadieskola i Berlin. Eleverna studerar och spelar schack i skolan, men har också tillgång till en hel del webbaserat träningsmaterial, som även hemsidans besökare kan dra nytta av. Språk: tyska och engelska på väg.

Schachakademie Holger Möller - Holger Möller är schacktränare. Språk: tyska.

Schach-Tipps.de - här kan man få tips och råd som motsvarar ens spelstyrka, tips, som kan leda till fördel i spelet mot en motståndare. Språk: tyska.

Schachtrainer.de - tysk sida, som startades i oktober 2002. Webmasterns mål är att skapa en omfångsrik, informativ och översiktlig schacksida för alla schackbegeistrade.

Schachtraining.blog.de - Frank Große driver denna ambitiösa schackträningsblogg. Språk: tyska.

Schachtraining Online, som drivs av Bernd Rosen, licensierad tränare. Språk: tyska.

Schach-TV med undertiteln "mer än bara 64 rutor" är en YouTube-kanal för videoklipp om schack, inte enbart partianalyser. Språk: tyska.

Schachvideos innehåller en liten schackvideosamling. Språk: tyska.

Schackskolan - Sveriges Schackförbund har en uttömmande schackkurs på nätet, som vänder sig till dem som kommit en bit på väg i sina schackstudier.

Schackuniversitetet online drivs av Jesper Hall, internationell mästare och schackboksförfattare, och Tom Wedberg, stormästare, och kommer att leverera schackkurser och föreläsningar live via internet.

Yury Shulman International Chess School – Yury Shulman (2636), som föddes i Vitryssland, har många strängar på sin lyra. Han är numera verksam i USA och har tagit initiativ till Chess Without Borders. Dess motto är att understödja inlärning genom att kombinera schackundervisning med tjänster och filantropi.

SilverPawn.com - grundidén bakom denna sida är att förse användaren med verktyg för självstudier för att utveckla hans/hennes spel. Användaren kan själv välja studiematerial från databasen.

Sjakkskolen - norsk sida som innehåller nyttigt material för både schackelever och instruktörer/ledare.

Skakstudio har utvecklat ett undervisningsprogram, som heter 7-punktsplanen. Dessutom ges individuell, skräddarsydd undervisning. Språk: danska.

Steven Smythe har en schackträningssida, som framförallt riktar sig till nybörjare och spelare med en ELO upp till 2000.

Stukken - Choumicha, en holländsk organisation, som arbetar bland unga, har en webbsida med en schackavdelning, som innehåller ett antal kombinationsövningar. ”Stukken” på holländska kan betyda både ”stycken” och ”pjäser”. Språk: holländska och engelska.

Teachess - schackundervisning och träning för alla åldrar och nivåer. Argentinsk sida. Språk: Spanska, portugisiska och engelska.

Tio schacklektioner, som kan genomföras direkt på webbsidan, från Ajedrez en Madrid. Språk: spanska.

The Chess Improver - GM Nigel Davies om hur man blir bättre i schack. Nigel Davies, som arbetat en hel del med nybörjare, ger också privatlektioner.

The Great Pawn Hunter Chess Tutorial av Manus Patrick Fealy, som publicerar schacklektioner för alla typer av spelare. Han använder sig också av berättelser för att till exempel förklara pjäsernas gång.

The Study Simul - spela mot stormästare Viktor Gavrikov och lär dig samtidigt. Språk: engelska.

 

The Vaja International Chess Academy leds av NM Ashish Vaja och är baserad i Wisconsin, USA. Han skriver:” Schack är inte ett spel, det är inte en sport, och det är inte en konst. Det är kulturell bro, ett språk, en tillflykt, ett sökande efter perfektion, och för mig, en livslång passion. Inom det rutiga brädet ligger en ny värld.

Thomasollo - fransk pedagogisk sida om schack. Speciellt intressant är förteckningen över partidatabaser på nätet. Dessa är ordnade efter ECO-koder och engelska använd för beteckningarna på öppningarna.

Tips For Parents of Young Chessplayers from Duif's Place
- hur ska man hålla schackintresset vid liv hos barn, som i början med nödvändighet kommer att förlora många partier?

Trainer Thomas - Thomas Schreiber är både schacktränare och turneringsledare. Språk: tyska.

Tutorial on Chess Notation går igenom de olika notationssystem, som finns.

Understanding Chess drivs av Mansour Bighamian, bosatt i Texas, som har undervisat om schack i ett kvartssekel. Kommersiell sida.

Useful Chess innehåller schackregler och en del övningar.

Denis Vekemanns har en sida med 30 lektioner, som i sin tur innehåller slutspelsövningar, schackproblem och partier att spela igenom. Språk: franska.

Veenendaalse Schaakvereniging i Nederländerna har en växande sektion med material för schackträning. Språk: nederländska.

Xadreseduca.com.br - välbesökt brasiliansk sida. Språk: portugisiska.

YouTube Chess Game Analysis innehåller många kommenterade schackpartier, dock av skiftande kvalitet.

ZChess.com av Matt Feldsted riktar sig till både nybörjaren och den mer avancerade spelaren. Sidan innehåller schackproblem och grundläggande taktiska råd.

TRADITIONELL SCHACKUNDERVISNING

Denna underkategori omfattar hemsidor till schackundervisning, som i första hand bedrivs på plats och inte via nätet. I vissa fall kan dock hemsidorna innehålla en hel del undervisningsmaterial.

Ajedrez Escolar bedriver schackundervisning för barn i Monterrey, Mexico.

Chess4Children - Joe Hanley bedriver schackundervisning i Los Angeles-området i USA. Hemsidan innehåller några smakprov på undervisningsmaterialet.

Echecultures organiserar schackundervisning och turneringar på grundskolenivå i Paris, Frankrike.

Escuela de Ajedrez är ett exempel på en lokal schackskola i stadsdelen Delicias, Zaragoza i Aragonien. Språk: spanska.

NTG Sjakk - Norges Toppidretts Gymnas har en schackinriktning, som leds av stormästaren Simen Agdestein, som också har tränat Magnus Carlsen. Läroplanen är genomarbetad och mycket ambitiös.

Nonna Karakashyan´s Chess Pages - Nonna Karakshyan är både schackdomare och schackinstruktör i New Jersey, USA.

Karpov Schachzentrum Baden-Baden - schackakademin vid Karpov Schachzentrum öppnades 1998. Språk: tyska.

Sonja Kovalevsky-skolan är en fristående grundskola vid Fridhemsplan i Stockholm, som börjar undervisa i schackteori redan i förskoleklassen. Sonja Kovalevsky var en framstående rysk matematiker, som emigrerade till Sverige.

L´Association Echecs & Patrimonie under ledning av Stéphane Bidet anordnar schacksommarläger för barn i historisk och naturskön miljö i klostret Saint-Ferréol av Lorgues i Provence, nära Medelhavet. Språk: franska.

Münchener Schachakademie erbjuder en rik flora av kurser, alltifrån nybörjarkurser till kurser i schackpsykologi och turneringsförberedelser. Språk: tyska.

Nacka Schackklubb i Stor-Stockholm ordnar återkommande schackundervisning för barn i Skuru skola.

Schachschule-Muenchen.de - ett litet familjeföretag, som organiserar schackundervisning på daghem, fritidshem och skolor i München.

Schachschule Slobodyan i Staßfurt, Tyskland, grundades av Svitlana Slobodyan, utbildad schacktränare, november 2006. Hon assisteras av sin bror, Roman, som är stormästare. Språk: tyska.

Schack i skolan - i Västerås bedrivs schackundervisning på ett stort antal skolor.

Harald Schneider-Zinner är en statligt utbildad och licenserad schacktränare i Österrike. Även om sidan huvudsakligen behandlar hans träningsverksamhet, återfinns där också ett antal webbaserade, taktiska övningar. Språk: tyska.

Tiroler Schach - sidan innehåller också en del schackproblem och träningsprogram. Språk: tyska.

Tiroler Schachschule i Österrike erbjuder schackkurser för barn, skolelever och ungdomar. Deras tränare är pedagogiskt utbildad och tillhör Tyrolens schackelit. Språk: tyska.

Woodbridge School Chess Club - brittisk skolklubb med 200 medlemmar. Sidan innehåller en hel del goda råd och övningar.

Älta schackskola i Stor-Stockholm startades 1994 av Jeanette Lindbergh. Skolan har kurser på alla nivåer för barn, ungdomar och vuxna.

SCHACKFRÄMJANDE

Därmed åsyftas organisationer som understödjer eller befrämjar schackets utbredning bland till exempel barn och ungdom.

A Guide to Scholastic Chess - i USA finns det en rörelse, som förordar införandet av schack i undervisningen, scholastic chess, eftersom man anser att detta har en positiv inverkan på elevernas studieresultat i övrigt.

Ajedremundi - undertitel "Schackets psykologi och kultur" - är ett företag, som hänger sig åt att befrämja schacket i Latinamerika huvudsakligen. Hemsidan innehåller också viss turneringsbevakning och schackproblem. Språk: spanska.

Ajesur är en firma, som har specialiserat sig på schack av pedagogiska skäl. På bara några år har Ajesur undervisat 2000 barn, startat mer än 30 schackskolor i Granada, Spanien, och organiserat mer än 100 tävlingar. Språk: spanska.

American Chess University - dess målsättning är att utveckla undervisningsprogram – och metoder för lärare och schacktränare. Organisationen, som godkänts av FIDE och USCF, erbjuder en komplett läroplan avsedd för professionella schackutövare.

America´s Foundation for Chess menar att forskning runtom i världen ger vid handen att schack förbättrar barns kritiska tänkande och problemlösningsförmåga, och vill därför få in schack i de amerikanska läroplanerna.

Amity Chess Academy - schackakademi i Indien, som har bildats med målsättningen att förse spelare på väg uppåt med en plattform för att ta tillvara på deras talanger och sätta ett avtryck i nationellt och internationellt schack. Språk: engelska.

Área Ajedrez - provinsregeringen i Chaco, Argentina, har en kulturavdelning med en schacksektion, vars syfte är att understödja spridningen av schack som social, kulturell och sportlig aktivitet. Språk: spanska.

Association Belge pour le Développement des Échecs strävar efter att införa en metod för utveckling av schackspelet i Belgien, men också att erbjuda bland annat skolan en ny resurs.

Centro de treinamento em xadrez - CTX har till syfte att propagera för schack i hela Brasilien genom kurser, lektioner, intervjuer och rapporter om schackhändelser. Språk: portugisiska.

Chess Academy of Armenia grundades 2002 med stöd från Armeniens Schackförbund och den armeniska regeringen. Dess övergripande syfte är att med olika medel upprätthålla den höga standarden på schack i landet. Språk: armeniska, engelska och ryska.

Chess – a Peace Ambassador grundades av Anna Matnadze och vänner 2005. Rörelsens huvudsakliga mål består i att popularisera schack, utveckla kvinnligt schackspelande, stöd till handikappade och eftersatta barn, bistånd till offer för naturkatastrofer, bildandet av schackklubbar och schackskolor.

Chess for Success - denna icke-kommersiella, amerikanska organisation har som syfte att hjälpa barn utveckla nödvändiga färdigheter för framgång i skolan och livet genom att lära sig schack.

Chess in Morocco - lanseringen av denna sida 2010 för att understödja schackverksamheten i Marocko sammanföll med spridningen av 200000 schackbräden fr.a. till skolorna i landet. Språk: franska och engelska.

ChessLogic.com - hemsida för den amerikanska organisationen, Chess Education Association, vars syfte är att få in mer schack i skolorna och att "lära ut positiva livsvärden genom erfarenheter av schack".

Chessplanet.com.au - australisk organisation, som vill inspirera unga människor med schackspelets skönhet och spänning med hjälp av strukturerade undervisningsprogram.

Der Schachfreund är en privat organisatör av amatörschack och schack för barn, en verksamhet som har bedrivits i mer än 35 år. Dessutom finns schacklubben Coblenz, Wiens högst belägna schackklubb, företrädd på webbplatsen liksom en aktningsvärd länksamling, framför allt till schackorganisationer i Österrike liksom i grannstaterna. Språk: tyska.

Educational Technologies är ett företag, som bedriver schackundervisning i södra Connecticut, USA, sedan 1999. Alla instruktörer ingår eller har ingått i West Haven High School Chess Team.

Escuela Nacional de Ajedrez (ESNAJ), som bildades för mer än tre decennier sedan, är den viktigaste organisationen i Mexiko för att intressera och engagera barn i schackspelets konst. Språk: spanska.

FIDE Training! Don´t miss the action! - 1998 skapade FIDE en kommitté, FIDE:s tränarkommitté, bestående av ledande schacktränare från hela schackvärlden. I denna artikel presenterar IM Jovan Petronic kommittén, summerar dess verksamhet fram till dags dato liksom berättar om dess framtidsplaner. Håll ögonen öppna för ny information!

Green Country Chess, Inc. - amerikansk organisation, som specialiserar sig på schackverksamhet för barn.

Jóvenes promesas del ajedrez uruguayo - ett program i det uruguayanska schackförbundets regi för att upptäcka och träna unga schacklöften. Språk: spanska.

JRedition från Spanien bedriver ett undervisningsprojekt, ”Ajedrez en la escuela”, som bl.a. innefattar 10 läroböcker och nätbaserat stöd. Språk: spanska.

Kasparov Chess Foundation, grundad av den förre världsmästaren, strävar efter att förmedla de många undervisningsmässiga fördelarna med schacket till barn och ungdom i det amerikanska skolväsendet genom att tillhandahålla en komplett läroplan för schack och olika berikande program.

KiSch - das Kinderschachportal - denna portal skapades i början av 2006 med utgångspunkt från den två år tidigare bildade Yahoo-nyhetsgruppen "KiSch". Över 350 medlemmar utbyter information och åsikter om temat barnschack liksom om turneringar och träningsmaterial. Språk: tyska.

L´échiquier de la Reussite strävar efter att sprida kunskap om och främja schackspelet bland skolungdomar i Frankrike. Organisationen samarbetar med Frankrikes Schackförbund.

Le Pôle Social et Éducatif du Jeu d'Échecs (PSEJE) är ett franskt projekt, som initierades 2011, för att understödja schackträning och underlätta schackutövning inom olika områden, exempelvis skolan.

NyChessKids organiserades av IM Saudin Robovic för att förbättra kontakterna mellar utbildare, föräldrar och barn som är involverade i skolschack i New York.

OlympicChessDC.org är en ideell organisation, som vänder sig till barn och ungdomar i åldern 4 till 18 år, i framför allt eftersatta områden i District of Columbia, d.v.s. Washington med omnejd.

Proyecto Educativo - vad är schack? Spel, sport, konst eller vetenskap? Vilket pedagogiskt värde har det? Detta diskuteras i presentationen av detta projekt. Språk: spanska.

Renaissance Knights är en icke-kommersiell organisation från Illinois, USA, som nyttjar schackspelet som ett verktyg för att förbättra akademiska, intellektuella och sociala förmågor.

Schackledarens hemsida, som återfinns på Roslagens Schackförbunds webbplats, är till för dem som håller i en schackgrupp. Målet med hemsidan är att underlätta instruktörens arbete så mycket som möjligt genom att serva med instruktionsmaterial, spelformer och färdiga lektioner.

Schack på Grönland - denna sida stödjer utvecklingen av en schackverksamhet på Grönland. Även utomstående kan ge sitt bidrag. Språk: danska.

Sjakkpedagogiskt forum arbetar för att eleverna i Norge ska kunna spela schack under skoltiden.

Stiftung Deutsches Schulschach - tysk stiftelse för att befrämja schack i skolan.

Svenska Schackakademien, som ursprungligen bildades 1986, har till ändamål att främja schackspelet i Sverige. Akademiens verksamhet skall vara inriktad på att tillföra schackspelet ekonomiska resurser, helst i större poster. Akademien skall särskilt understödja svenska satsningar på internationell elitnivå och ungdomars schackspelande.

Sydney Academy of Chess är ett av de största schackundervisningsföretagen i delstaten New South Wales i Australien. Företaget undervisar över tusen skolbarn runt Sydney varje vecka. SAC tränar också äldre elever, som vill förbättra sina resultat i turneringar runtom i delstaten.

TACTIC (Turkish African Cooperation for Training and Instruction in Chess) är ett initiativ, som togs 2009 av det turkiska schackförbundet och som syftar till bistå med utvecklingen av schackförbund i Afrika. Språk: engelska

The American Chess Coaching Company, vars mål är att bli en källa för information, produkter och tjänster för dem som är intresserade att lära ut och understödja schackspelet liksom att fungera som en vägvisare för dem som studerar schack.

The Chess Academy startades av den professionelle utbildaren, John P. Buky, för att integrera schack i skolornas läroplaner i USA.

The Roving ChessNuts - denna organisation har bedrivit schackundervisning i ett tjogtal skolor i västra Kanada sedan 2001. Tusentals elever har varit involverade.

Upp! Startsida!

 eXTReMe Tracker 

 


 

SCHACKPORTALEN